Пестеливо шофиране

Пестеливо шофиране

Следете разхода на гориво

DS проучва въздействието на своите автомобили върху околната среда още от проектирането им. Ограничаването на разхода на гориво също е част от този подход на Марката.

За да научите повече за подхода на DS, прочетете по-надолу.

Този раздел включва съвети и добри практики, които да Ви помогнат да следите разхода си на гориво. Тези прости препоръки се отнасят до начина, по който употребявате и обслужвате автомобила си. Това включва Вашия стил на шофиране, който е от съществено значение, тъй като може да намали разхода на гориво с до 15%.
В този раздел ще откриете как да зареждате по-пестеливо автомобила си. Подредихме тези съвети по важност спрямо количеството, което можете да спестите, според средния разход гориво, който бихте могли да направите при дълъготрайна употреба.

Предавка

Odyssey_MotorisationВинаги избирайте правилната предавка. Изборът на правилна предавка е лесен начин да оптимизирате консумацията на гориво. Използвайте, винаги когато е възможно, по-ниски обороти на двигателя.

При механична скоростна кутия изберете възможно най-високата предавка. Ако автомобилът Ви има индикатор за смяна на предавките, преминете на препоръчаната такава, винаги, когато е възможно. Двигател, работещ на ниски обороти, консумира по-малко гориво дори и да имате усещането, че той работи по-интензивно.

При автоматична скоростна кутия без съединител, автоматичната функция адаптира смяната на предавките към стила управление на водача. Използвайте тази функция, когато е възможно и шофирайте плавно. Използвайте педала на газта умерено и автоматичната функция ще оптимизира разхода на гориво, като избере най-подходящата предавка. При скорост 50 км/ч, шофирането на 5-та предавка вместо на 3-та, намалява разхода на гориво между 20 и 25%.

Това е добър начин да спестите гориво, както и да подобрите акустичния комфорт. Когато автомобилът Ви е в спрял, например на светофар преди преминаване на кръстовище, не оставайте на първа предавка. Оставете скоростната кутия в неутрално положение, за да избегнете допълнителната работа на съединителя. Ако колата Ви е оборудвана със система Стоп/Старт, двигателят ще изгасне автоматично. Тази функция пести много гориво при шофиране в градски условия.

Управление на скоростта

Odyssey_Innovation_Afil

Шофирайте плавно и с умерена скорост. Нервното и агресивно шофиране, с постоянно ускоряване и спиране, покачва консумацията на гориво без реална необходимост. Движението на прекалено малка дистанция от автомобила пред Вас създава трудности, както на двигателя, така и на спирачките, особено в градски условия. А шофирането с висока скорост повишава осезаемо разхода на гориво. Шофирайте с постоянна скорост винаги, когато е възможно, и спазвайте дистанция до автомобилите пред Вас. Ако автомобилът Ви има регулатор и ограничител на скоростта, ги използвайте винаги, когато пред Вас се октрие удобен случай да поддържате постоянна скорост.

Когато трябва да намалите, избягвайте натискането на спирачката в последния момент. Не е необходимо да се използва спирачка тогава, когато автомобилът може да забави ход, използвайки двигателя за да спре да се движи. Вдигнете крака си от педала на газта за нулева консумация на гориво. Опитайте да прецените ситуацията на пътя. Адаптирайте скоростта си и намалете по-рано, за да избегнете рязко спиране на светофар. Шофирайте с умерена скорост, за да намалите разхода си на гориво.

Товарът във Вашия автомобила

Не претоварвайте автомобила си. Колкото по-тежък е автомобилът Ви, толкова повече енергия изисква двигателят, за да задвижва Вашия автомобил и съответно толкова повече се покачва и консумацията му на гориво. Където е възможно, избягвайте пренасянето тежки предмети. Пренасяйте товари вътре в превозното средство, винаги, когато сте в удобна за това ситуация. Поставяне на товари върху покрива има негативно влияние върху аеродинамиката, както и върху разхода на гориво. Използвайте багажник на покрива, само когато нямате алтернатива и го демонтирайте веднага след като вече нямате нужда от него.

Налягане на гумите

tyres-ds Проверявайте редовно налягането на гумите. Когато гумите Ви са недостатъчно напомпани, съпротивлението при търкаляне е по-голямо от нормалното. Двигателят трябва да извършва повече работа и повишава консумацията на гориво.

Недостатъчно напомпаните гуми могат да прегреят, да намалят ефективнстта си на пътя и да доведат до износване и повреди, дори до спукване. Системата за следене на налягането в гумите, предлагана в много наши модели, е ценно допълнение, но не може да замени периодичните проверки.

Промените в температурата предизвикват естествени изменения на налягането на гумите. Например, налягането пада при спадане на температурите в прехода от лято към зима. Затова, не забравяйте да проверявате и коригирате налягането в гумите редовно, особено при осезаемо понижение в температурите и също когато е необходимо автомобилът Ви да пренася тежки товари. За Ваша безопасност, спазвайте препоръчаните от производителя нива на налягане, определени за студени гуми.

Употребата на “зимни” гуми чувствително увеличава съпротивлението при приплъзване на сухо. Те допринасят за безопасността при лоши метеорологични условия, но трябва да бъдат сменени, когато условията на шофиране го позволяват.

Планиране на пътуване

Когато планирате пътуване си е важно да имате предвид, че консумацията на гориво е по-голяма в задръствания или при чести кратки пътувания. В сгъстен трафик, водачите придобиват по-хаотичен стил на шофиране, натискайки педалите на газта и спирачката непрекъснато. Това неоправдано покачва разхода на гориво.

Планирайте и комбинирайте пътуванията си като избягвате най-натоварените часове и задръстванията винаги, когато Ви се отдаде възможност. Планирайте маршрута си така, че да можете да шофирате плавно, ограничавайки работата с педалите на газта и спирачката, и по този начин да увеличите общия си пробег.

Ако попаднете в задръстване, изгасете двигателя си. Аналогично на бързото спиране за купуването на хляб или вестник и т.н., изключването на двигателя трябва да се превърне в рефлекс. Това винаги ще пести гориво, както и ще намалява емисиите вредни газове.

Загряване на двигателя

Шофирайте за да затоплите двигателя. Колкото по-студен е автомобилът, толкова повече енергия е необходима за неговото задвижване. На къси дестинации през зимата консумацията на гориво може да се увеличи над 50%. Когато запалите автомобила, не оставяйте двигателя да работи на празен ход, за да се затопли.  Потеглете с умерена скорост възможно най-скоро. Превозното Ви средство ще загрее по-бързо, ако я карате. Съвременните автомобили са проектирани с възможност за стартиране без използване на педала на газта, тъй като по този начин досега се губеше гориво, което с нищо не допринася на запалването.

Затворени прозорци

Шофирайте при затворени прозорци. Движението със скорост над 50 км/ч и отворен прозорец или люк значително увеличават аеродинамичното съпротивление. Това важи и за кабриолетите в конфигурация със свален покрив. При шофиране с висока скорост, затворете прозорците, за да спестите гориво. Използвайте вътрешната система за охлаждане на купето. Климатикът е по-ефективен при движение с висока скорост.

Управление на енергопотреблението

Odyssey_Innovation_Ecran-tactileУправлявайте системите консуматори на енергия. Всички вътрешни електрически системи се захранват от двигателя. В резултат на това, колкото повече електричество използвате, толкова повече гориво консумирате. Не оставяйте електрическите системи да работят без такава необходимост.
Например, изключете функциите за затопляне на седалките, срещу изпотяване на задния прозорец или вентилацията на купето или ги включете на възможно най-ниската желана настройка. Климатичаната система използва енергия, генерирана от двигателя.

Когато температурите са високи, консумацията на гориво може да се повиши с поне 25%, ако поддържате температурата в купето ниска. Ако охлаждащата Ви система е автоматична, не я настройвайте на температура, която е прекалено ниска или с повече от 4-5 градуса по-ниска от външната. Освен че ще спестите гориво, ще избегнете “топлинните шокове” при влизане или излизане от автомобила. Ако превозното Ви средство е било паркирано на слънце за дълъг период от време, карайте с ниска скорост при изключен климатик и с отворени всички прозорци, за да излезе горещият въздух.

Климатикът може да поддържа в купето постоянна температура, когато прозорците са затворени. За да избегнете прекаленото нагряване на автомобила, опитайте да паркирате на сянка и, ако е възможно, използвайте сенниците или щорите на прозорците, ако сте паркирали на слънце за дълъг период от време. Ако Вашият автомобил има щори, затворете ги, особено в случай, че разполага с остъклен покрив.

Обслужване

Осигурете редовно сервизно обслужване на автомобила си. Ако подсистемите на автомобила (двигател, скоростна кутия, климатик, гуми и др.) са нередовно поддържани, автомобилът Ви работи по неефективно и консумира повече гориво. За да запазите максималната ефективност на автомобила, трябва да му осигурите редовно обслужване в професионален сервиз.

Уверете се, че всички части и консумативи (масло, въздушен филтър, гуми и др.) са гарантирани, препоръчвани и тествани от DS. Всеки компонент, използван от Вашия автомобил, отговаря на множество спецификации. Маслото на двигателя, например, осигурява смазване, но също допринася за ефективността на двигателя; Това важи за повечето части, използвани от Вашия автомобил. Лошо поддържаната система за климатизация консумира много повече гориво. Във Ваш интерес е да се уверите, че автомобилът Ви е добре обслужван, тъй като така ще консумира по-малко гориво, ще бъде по-надежден и ще има по-висока цена при продажба.

Разработване

Environnement_Eco-Conduite Разбработете добре двигателя за безпроблемно пътуване. В случай, в който току-що сте закупили нов автомобил, за да се постигне максимална ефективност, той се нуждае от кратък период на разработване. Автомобилът Ви ще достигне оптимално ниво на консумация на гориво, след като достигне пробег от 3 000 до 5 000 километра.