DS по света и през десетилетията

DS по света и през десетилетията

DS 19 се радва на международна популярност, произвеждан е във Великобритания и Белгия от 1956 и в Южна Африка от 1959. Символ на френска елегантност и авангарден дух, моделът е изнасян в Западна Европа, тоталитарните държави и републики, Канада, Австралия и САЩ, където печели сърцата на множество фенове.

Odyssey_Jacky-KennedyДостойнствата на DS често са свързвани с киното, както и с политическата власт – от Шарл дьо Гол до Франсоа Оланд. С цел да замени произведения през 1955, на базата на Traction Avant, автомобил, френският президент поръчва нов DS, който е доставен в Елисейския дворец на 14 ноември 1968.
Изискванията били автомобилът да е по-дълъг от използвания по това време, Линкълн, от президента на САЩ. Разработен и произведен от Хенри Шапрон, уникалният модел DS е с дължина 6.53м и е оборудван много луксозно –  извито и наклоняващо се разделително стъкло между шофьора и пасажерите, кафява кожена тапицерия, сгъваема седалка за преводач, електрически стъкла, климатик, вградени телефон и мини-бар.