Кои автомобили от Вашата гама са електрифицирани?

DS е изцяло отдаден на електрификацията и всеки автомобил, който лансираме от 2019г. предлага избор между версия с двигател с вътрешно горене и/или изцяло електрически plug in hybrid.  От 2025г. ще предприемем следващата стъпка като лансираме изцяло електрически автомобили.

В момента налични са:

DS 3 CROSSBACK E-TENSE

DS 7 CROSSBACK E-TENSE 4X4

Какви усилия полагате за околната среда?

ИЗцяло сме се посветили на свеждането до минимум на бизнеса върху околната среда. Това не ни ограничава само до намаляне на CO2 иNOX емисиите на втомобилите, които продаваме, но достига и преминава през целия живот на превозните ни средства, техните съставни елементи, и цялата ни дейност, влючително офисите и фабриките ни. Групата PSA предприема набор от действия:от проекти за промивка на въглерод, до кръговата икономия на частите на превозните средства, до използването на свързаната технология на автомобила за стартиране на новаторски схеми за споделяне на електрически автомобили (например Free2Move Paris).

Повече информация можете да намерите на : https://www.groupe-psa.com/en/automotive-group/responsibility/

Ами ако електрическият автомобил не е за мен?

Нашата стратегия е да предоставяме на клиента възможност за избор: изцяло се интересуваме от най-доброто решение спрямо неговата необходимост. Предлагаме както бензинови, така и дизелови и електрически версии на всеки модел. Това означава, че не е необходимо да правите компромис с размера или стила на желания автомобил.

Независимо, че искаме да направим електрическото решение общодостъпно, не спираме да инвестираме и да работим върху всички видове горивни решения, за да можем винаги да предложим най-добрите възможни варианти, способни да удовлетворят нуждите на нашите клиенти.

Колко струва да се зарежда електрически автомобил?

Това зависи изцяло от мястото, където зареждате, и цената на електричеството там. Някои обществени зарядни станции са напълно безплатни, други имат различни такси. Повечето клиенти инсталират зарядна станция в дома си.

Цената на електричеството е на kWh (киловатчас) – така че за пълно зареждане на батерията умножавате цената на киловатчас по капацитета на батерията (по същия начин, по който бихте умножили цената на литър по капацитета на резервоара за гориво).

Средната цена на електричеството в България (според Национален статистически интитут) е 0.1949 лв. на kWh
Нашите нови електрически автомобили имат батерия с мощност 50 kW
Така че пълно зареждане ще струва 0,1949 х 50 = 9.75лв.
Ако след това изминете WLTP пробега от 349км, това се равнява на 2,8 ст./км.

Обществени зарядни станции: има широка мрежа обществено достъпни зарядни станции в страната – и много от тях са напълно безплатни,така че това също е алтернативен вариант за зареждане на Вашия автомобил.

А ако нещо се обърка? Смяната на батериите не е ли много скъпа?

Разбираме, че клиентите са притеснени за цената на батериите – затова осигуряваме изключително дълга гаранция за тях! През първите 8 години или 100 000 км Вашата батерия е покрита от гаранция на производителя, при условие че се спазват стандартните ни Общи условия, като например сервизно обслужване на автомобила по предварително насрочен график. Гаранцията остава с автомобила – така че се прехвърля изцяло на новия собственик, което увеличава стойността при препродажба и вдъхва на втория собственик увереност в автомобила.

Цените на батериите са намалели значително през последните години и ще продължат да намаляват. Това отчасти се дължи на намаляването на цените на суровините, тъй като електрическите автомобили стават все по-популярни и обемите на производство нарастват, но също и защото вторичната употреба на батериите означава, че те не трябва да бъдат само рециклирани (за сметка на производителя), но могат да бъдат използвани и с друга цел, например съхранение на енергия.

Работата на батерията влошава ли се с годините?

Очаква се работата на батерията да се влоши, но в минимална степен. От гледна точка на гаранцията ние покриваме автомобила до 70% от първоначалния му капацитет за 8 години. Възстановяването на батерии също е развиваща се сфера, в която повредени клетки могат да бъдат заменени, вместо цялата батерия да се бракува.

Чух за батерии под наем. Мога ли да наема батерия?

Не – DS не предлагат батерии под наем. Батерията е включена в цената на автомобила, но можете да имате пълната увереност на гаранцията от 8 години или 100 000 км.

Могат ли електрическите автомобили да теглят ремарке?

Не, нашите електрически автомобили не могат да теглят ремарке.

Каква е цената на електрическите автомобили в сравнение с обикновените автомобили?

Електрическите автомобили са по-скъпи при първоначалната покупка, но разходите по поддръжката им са много по-ниски,така че многото цикли на употреба балансират за периода на собственост. Ето защо призоваваме всички клиенти да имат предвид общата цена на притежание на автомобилите, а не само първоначалната покупна цена.

Какви контакти използвате?

За подробна информация вижте страницата Зареждане, но накратко:

Нашето ново поколение електрически автомобили е оборудвано с контакти CCS (Комбинирана система за зареждане), така че могат да се зареждат в стандартна зарядна станция Type 2, домашен контакт или обществена бърза зарядна станция.

Нашите plug-in хибриди имат контакти Type 2 – тъй като нямат нужда от бързо зареждане.

Защо има различни контакти на различните автомобили?

Различните континенти имат различни стандарти на зареждане и много от първите електрически автомобили идват от Азия и са възприели японските стандарти, известни като Type 1 и CHAdeMO. Те постепенно биват изместени в Европа, тъй като повечето производители, които продават автомобили тук, вече възприемат европейския стандарт за контакти, наречен Type 2 и CCS.

Тъй като домашните контакти се различават в различните държави, кабелите за домашно зареждане, продавани като аксесоар, се различават в зависимост от държавата.