July 16, 2017

ВТОРА ПОБЕДА ЗА САМ БЪРД И DS VIRGIN RACING СЛЕД БЕЗГРЕШЕН УИКЕНД В НЮ ЙОРК

ВТОРА ПОБЕДА ЗА САМ БЪРД И DS VIRGIN RACING СЛЕД БЕЗГРЕШЕН УИКЕНД В НЮ ЙОРК

Британският състезател натрупа впечатляващ резултат от 53 точки, за да оглави шампионата на финала на сезона.

Сам Бърд осигури отлична втора победа от първа позиция по време на днешната Формула Е Ню Йорк ePrix, за да завърши невероятен уикенд за отбора на DS Virgin Racing, натрупвайки най-големия брой точки за отбора и запазването на британската титла в последните два кръга.

Пред друга многобройна публика в Бруклин отборът започна деня с двоен пол позишън, като този път Бърд беше зад направилия впечатляващ дебют съотборник Алекс Лин с първа позиция на стартовата решетка вчера.

С началото на състезанието Бърд загуби позиция от Феликс Розенквист от Mahindra в първия ъгъл, задържайки втора позиция, докато Лин бе изместен надолу до седма позиция. В деветата обиколка имаше кратко спиране заради вдигнат жълт флаг, което събра заедно всички състезатели един зад друг, което даде на Бърд чудесна възможност да заеме отново първа позиция. Изпълнен с увереност, той го направи с идентично движение по една и съща крива, както го направи вчера, за да поеме водачеството.

Междувременно състезанието на Лин за съжаление приключи, когато беше принуден да се откаже заради проблем с електричеството, като отново беше вдигнат жълт флаг за цяла обиколка, което даде възможност на Mahindra – намиращ се до Бърд – да направи хитро спиране в бокса за да скъси разликата. Тогава DS Virgin Racing трябваше да реагират бързо с добре обмислено спиране в бокса една обиколка по-късно така, че да се върнат обратно на върха след възобновяване на състезанието.

От този момент нататък всичко беше въпрос на запазване на разликата и енергията – в разширената 49-та обиколка на състезанието – която той направи без грешка и пресече финалната линия със значителна 11-секундна разлика и събра общо 56 точки за отборното класиране за уикенда с двоен успех.

Все още не мога да повярвам!“ – каза Бърд, който вече има пет победи в актива си. „Това беше невероятен уикенд, заедно с невероятен автомобил, който ми предоставиха момчетата от DS Virgin Racing. Днес беше по-дълго състезание и мислех, че ще ми бъде трудно от гледна точка на енергията, но ние се справихме блестящо. Спирането в бокса беше ключов момент, но ние го планирахме добре във времето, за да излезем на върха. Просто съм възхитен от всеки в отбора, особено от инженерите и механиците, които работиха много за това.“

Лин каза: „Бих искал да благодаря на отбора на DS Virgin Racing за това, че ми даде възможност да се състезавам през този уикенд. Много съм горд от това, което постигнах, особено с първата позиция на старта, щастлив съм също от резултатите, които постигна отбора.“

Ръководителят на екипа Алекс Тай заяви: „Беше абсолютно фантастичен уикенд за екипа и всичките ни партньори. Да си първи отбор в Ню Йорк е невероятно, но да го направиш отново е немислимо! И Сам, и Алекс, свършиха невероятна работа, както и всички механици и инженери, като показаха истинския потенциал на автомобила. Сега предстои Канада и да завършим сезона на върха.“

Последните два кръга (11 и 12) от шампионата на Формула Е на ФИА 2019/2017 ще се се проведат на 29 и 30 юли в Монреал, Канада.