ЗАРЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛ

С различните видове адаптери и кабели за зареждане и различните нива на мощност може да е наистина объркващо кое какво е в сферата на зареждането на електрически автомобили. Ще се опитаме да опростим нещата!

Следващата информация се отнася до всички наши нови автомобили лансирани през 2019.

УСКОРЕНО ЗАРЕЖДАНЕ

Преминаване в енергоспестяващ режим

Известен още като: стандартно зареждане, бързо зареждане, Menekes, Mode 3, Type 2, зареждане с променлив ток, този тип зареждане (и контакт) е създадено специално за електрически автомобили.

Ние предоставяме този тип кабел като стандартно оборудване на Вашия автомобил, тъй като това е препоръчителният метод за зареждане на всеки електрифициран автомобил. Зареждането става по-бързо, отколкото ако използвате домашен контакт и в зависимост от зарядната станция можете да получите специфични данни за количеството мощност, което автомобилът Ви поема.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗАРЕЖДАНЕТО

Контакт за автомобил на DS: Адаптер Type2

Зарядно устройство в електрически автомобил DS:

  • 7 kW (монофазен) като стандартно оборудване: време за зареждане: 7,5 часа
  • 11 kW (трифазен) като заводска опция: време за зареждане: 5 часа

Зарядно устройство в plug-in хибриден автомобил DS:

  • 6,6 kW като заводска опция: време за зареждане: 1 ч. 40 мин.

Можете да включвате автомобила в контакти с различна мощност, но той ще се зарежда на максималната налична мощност, която зависи от капацитета на зарядното устройство в автомобила.

7 kW е най-разпространеното ниво на мощност и е подходящо за инсталиране на зарядни станции в домакинствата. При тази мощност Вашият електрически автомобил DS ще се зареди напълно за 7,5 часа.

Трифазната мощност не е често срещана в домакинствата, така че трифазно зарядно устройство в автомобила с мощност 11 kW няма да е подходящо за повечето потребители. Но ако имате достъп до трифазна мощност, помислете дали да не поръчате заводската опция за зарядно с мощност 11 kW, тъй като то ще Ви позволи да зареждате автомобила си по-бързо – за едва 5 часа.

Силно препоръчваме потребителите на електрически автомобили да инсталират зарядна станция в дома си, за да имат решение за ежедневно зареждане. Нашият партньор в зареждането е Pod Point, които са напълно одобрени съгласно правителствения план за зареждане у дома. Това означава, че ако имате собствено паркомясто, можете да се възползвате от финансиране на стойност 500 британски лири за инсталиране на зарядна станция у дома.

ДОМАШНО ЗАРЕЖДАНЕ

ДОМАШНО ЗАРЕЖДАНЕ

Известно още като: бавно зареждане, Mode 2, „бабешко“ зареждане, „капково“ зареждане, стандартно зареждане, 3-пиново зареждане, зареждане с променлив ток

Контакт на автомобил DS: Адаптер Type 2

Можете да купите допълнителен кабел от нас, за да зареждате автомобила си в стандартен домашен контакт. Но ние НЕ препоръчваме този начин като решение за ежедневно зареждане.

ДОМАШНО ЗАРЕЖДАНЕ

Първо, той отнема много време: за да заредите напълно батериите с капацитет 50 kWh в нашите електрически автомобили, ще са Ви необходими 22 часа, ако използвате стандартен домашен контакт!

Второ, може да бъде рисковано, ако контактът не е инспектиран или ако използвате разклонители или адаптери.

Просто е – повечето електрически инсталации в домовете не са направени с мисъл за електрическите автомобили. Няма много домакински уреди, които черпят 10 ампера в продължение на 22 часа! Така че въпреки че домашното зареждане може да е напълно безопасно, Ви препоръчваме всеки контакт, в който мислите да зареждате автомобила, да бъде инспектиран от професионален електротехник.

БЪРЗО ЗАРЕЖДАНЕ

Известно още като: зареждане с постоянен ток, ултра бързо зареждане

Контакт DS: Конектор CCS (Комбинирана система за зареждане)

Капацитет на зареждане на DS: 100 kW: зареждане до 80% за 30 минути

Бързото зареждане изисква голяма мощност, така че не бихте инсталирали такава зарядна станция у дома си, но можете да ги намерите на много обществени места. Сервизните центрове по магистралите имат такива, както и нарастващ брой супермаркети и магазини също ги инсталират. Бързото зареждане използва постоянен ток, за да зареди батерията директно много бързо. Тези зарядни станции зареждат много ефективно до 80%, но след това спират да зареждат или забавят скоростта на зареждане за последните 20%.

Различните стандартни и бързи зарядни станции в страната работят в много различни мрежи. Обикновено трябва да се регистрирате в тези мрежи или да изтеглите приложението им, за да използвате зарядните станции – но се инсталират все повече станции с вградени устройства за плащане с карта.

Много от тях са напълно безплатни за използване. При други плащате или времето, през което автомобилът Ви е включен в контакта, или количеството енергия, което сте използвали.

www.zap-map.com

(1) Посочените стойности за разход на гориво и CO2 емисии съответстват на хомологацията по WLTP (Регламент на ЕС 2017/948). От 1 септември 2018 г. новите автомобили получават одобрение на типа съгласно Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства (WLTP), която е нова, по-реалистична тестова процедура за измерване на разхода на гориво и CO2 емисиите. WLTP напълно заменя Новия европейски цикъл на шофиране (NEDC), който бе предишната тестова процедура. Поради по-реалистични условия на изпитване разходът на гориво и CO2 емисиите, измерени съгласно WLTP, в повечето случаи са по-високи в сравнение със стойностите, измерени съгласно NEDC. Стойностите за разход на гориво и CO2 емисии могат да варират в зависимост от специфичното оборудване, опции и вид на гумите.

Моля, свържете се с Вашия търговски консултант за повече информация.