September 13, 2017

АЛЕКС ЛИН ВЕЧЕ ПИЛОТ ВЪВ ФОРМУЛА Е ЗА DS VIRGIN RACING

АЛЕКС ЛИН ВЕЧЕ ПИЛОТ ВЪВ ФОРМУЛА Е ЗА DS VIRGIN RACING

Британецът се присъединява към титуляра Сам Бърд в четвъртия сезон на Formula E FIA.

Британският пилот Алекс Лин подписа многогодишен договор и зае мястото до Сам Бърд за участие в предстоящия 4-ти сезон на Formula Е за DS VIRGIN RACING, като по този начин първи път има 100% британски екип.

23-годишният състезател се присъедини в отбора по-рано тази година като резервен пилот, но той ще започне участия в състезания на 2 декември в Хонг Конг, когато ще се проведе шампионат за изцяло електрически едноместни автомобили.

Въпреки възрастта си, Лин притежава впечатляващ опит по пистите: победител в шампионата Formula Renault в Обединеното кралство, шампионата GP3 и победи в престижното състезание Macau F3 Grand Prix. Освен това, той има многобройни победи в GP2 (известен като Formula 2 на FIA) и е бил тест пилот във Формула 1. През юни тази година той дебютира във Formula Е за отбора в Ню Йорк, като печели първа позиция на старта при първия си опит и така става вторият пилот, който е правил това от Пекин 2014 г. до сега. Междувременно Бърд, който е участвал във всички 33 състезания на отбора, ще продължи сътрудничеството си с DS VIRGIN RACING, с който е спечелил пет победи и девет подиума, което го прави третия по точки в цялата история на Formula Е.

Лин идва на мястото на аржентинеца Хосе Мария Лопес, който дебютира във Formula Е с отбора през изминалия сезон.
„Чувствам се невероятно поради факта, че ще взема участие в цяло състезание с отбора на DS VIRGIN RACING“ каза Лин. „Работих в тясно сътрудничество с отбора от януари тази година, наистина е невероятно удоволствие да се учиш от подобен екип от висококвалифицирани инженери. Бях добре посрещнат от вкички и искам специално да благодаря на Алекс Тай не само за това, че ми даде възможност да дебютирам в сериите в Ню Йорк, но и за това, че впоследствие ме номинира за участие в състезанията изцяло. В момента с удоволствие помагам на отбора да доразработи автомобила и целта ми е изцяло да оправдая доверието на всички през следващия сезон“.

Бърд: „Много добре е, че оставам в семейството на DS VIRGIN RACING, от което съм част още откакто направихме първата тестова обиколка на Донингтън Парк през 2014 г. Миналия сезон направихме някои големи стъпки напред по отношение на темпа и управлението на енергията – това беше демонстрирано с двойната ни победа в Ню Йорк – и знам, че екипът работи усилено за поддържането на това конкурентно предимство. Очаквам още успехи през четвъртия сезон и да бъдем партньори с Алекс, който без съмнение се е доказал като много ценен за екипа.“

Директорът на отбора, Алекс Тай, коментира: „Имам удоволствието да представя пилотите ни за четвъртия сезон. Алекс винаги ме е впечатлявал и се е доказал в международния моторен спорт, така че знам, че ще даде всичко от себе си, както вече видяхме. Заедно със Сам, който непрекъснато се доказва като един от най-талантливите пилоти, както и с темпото на колата вярвам, че имаме много конкурентен отбор, който може да се бори за първото място.Изказвам личните си благодарности на Хосе за неговия принос към отбора през последния сезон и му желая всичко най-хубаво в бъдеще.“

Директорът производство на DS, Ксавиер Местелан Пинон, добави: „Благодаря на Хосе, който се представи много добре зад волана на DSV-02 по време на първия си сезон във Formula Е. Освен това, неговият ценен технически опит ни позволи да отбележим напредък през тази година. За нас е голямо удоволствие да продължим да работим със Сам Бърд и Алекс Лин; значителният опит на Сам го е превърнал в един от най-бързите и представящи се постоянно на високо ниво пилоти в тази сфера, а Алекс демонстрира фантастични перспективи по време на тестовете и, разбира се, превъзходния му дебют в Ню Йорк.“

DS VIRGIN RACING е един от основателите и най-успешните екипи на Formula Е, работещи в партньорство с френския автомобилен производител Автомобили DS. Миналият сезон беше най-успешният до сега за отбора – сребърно отличие, с впечатляващи шест подиума и две победи, заедно с две първи позиции и две най-бързи обиколки.
Шампионатът 2017/2018 Formula E на FIA започва в Хонг Конг през декември, като предсезонните изпитания започват на 2 октомври във Валенсия.